سيستم‌هاي عامل (ویرایش ششم)

کتاب « سيستم‌هاي عامل (ویرایش ششم) »

مخاطبین : دانشجویان دروس سیستم های عامل

نویسنده : William Stallings

مترجمین : دكتر محسن صديقي مشكناني و دكتر حسين پدرام

ناشر : شیخ بهایی، اصفهان

سال نشر : 1392

نوع کتاب : چاپی

مقدمه

سيستم‌ عامل يكي از جنبه‌ هاي محوري در علوم و مهندسي كامپيوتر است كه به شدت در شكل ‌گيري درك فرد از عملكرد داخلي كامپيوتر و همكاري متقابل سخت‌ افزار و نرم ‌افزار تأثير دارد؛ تأثيري كه مي‌تواند در طراحي و ساخت سيستم‌هاي كامپيوتري نقش محوري ايفا نمايد.

يكي از دلايل ما براي ترجمه و ارائه ويرايش سوم اين كتاب در سال 1377، تلاش براي پاسخ‌گويي به اين نياز بود كه با وجود تحولات نسبتاً زياد در عرصه سيستم‌هاي عامل، كتابي (درسي) كه به اين تحولات بپردازد، در دسترس نبود؛ به ويژه استفاده گسترده از بعضي سيستم‌هاي عامل جديد در صنعت كامپيوتر كشور اين نياز را آشكارتر مي‌كرد.

خوشبختانه از آن موقع تا كنون كتاب‌هاي متعددي، حتا با ترجمه جديد از يك كتاب موجود، به بازار عرضه شده است؛ كه همين شرايط مناسب ‌تري را براي انتخاب در اختيار مخاطبان گذاشته است. با توجه به نظر مثبت همكاران و دانشجويان متعدد كه مستقيماً با ما مطرح كرده اند؛ كسب عنوان‌هاي كتاب "برگزيده دانشگاهي در سال 1378" و كسب "عنوان دومي كتاب سال رشته كامپيوتر در سال 1379"؛ قرار گرفتن در "فهرست كتاب‌هاي پيشنهادي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري"؛ و چهارده نوبت چاپ، ما را به اين نتيجه مي‌رساند كه اين كتاب مطرح ترين كتاب سيستم عامل كشور در شرايط موجود است. نتيجه اي كه ما را براي كار روي ويرايش ششم كتاب هدايت و تشويق مي‌كرد. ارائه اين ترجمه از ويرايش چهارم كتاب، در واقع تلاش براي پاسخ‌گويي به اين استقبال جامعه دانشگاهي است. كاري كه با ريزه كاري هايش بسيار بيشتر از آنچه فكر مي‌كرديم وقت گرفت. اميد كه بتواند مورد استفاده همكاران و دانشجويان محترم قرار گيرد.

در پيش‌گفتار نويسنده ويژگي‌هاي كتاب و تازه های ویرایش ششم را مطرح کرده و نيازي به تكرار آنها نيست؛ اما شايان توجه است كه بر خلاف دشواري كه در ماهيت بعضي موضوعات وجود دارد، اين كتاب در مجموع با سازمان و روان خوبي طيف وسيعي از مطالب را مطرح كرده است. به طوري كه طبق مصوبات شوراي عالي برنامه ريزي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري كليه سرفصل‌هاي درس كارشناسي سيستم عامل را مي‌پوشاند.

در ترجمه‌ اين كتاب سعي زيادي براي امانتداري، صحت و رواني ترجمه شده است. به شدت از ابداع واژه‌ هاي جديد، مترادف واژه‌ هاي موجود پرهيز شده و سعي شده از منابع موجود استفاده شود. بعضي از واژه‌ هاي جديد مطلوب ما هم نيست، ولي انتخاب بهتري نداشتيم. در هر حال مجموعه واژه‌ ها (فارسي به انگليسي و انگليسي به فارسي) در انتهاي كتاب آمده است. در رسم ‌الخط كتاب، جايي كه ارقام به عنوان جزيي از يك نام مطرح بوده است به طورت لاتين آمده (مثل M2) و در مواردي كه به عنوان يك عدد مطرح بوده است، معادل فارسي آن به كار رفته است، سه فصل آخر كتاب كه جزء برنامه دوره كارشناسي نبوده، در اين چاپ نيامده است.

در اينجا لازم مي‌دانيم از انتشارات شيخ بهايي و همكارانشان كه تمام تلاش خود را براي ويرايش و كيفيت بالاي چاپ مبذول داشتند قدرداني كنيم. بديهي است انجام اين كار وقت‌ گير بدون حمايت و همكاري اعضاء خانواده و قبول بعضي محدوديت‌ها و دشواري‌ها، عملي نبود. از آنها صميمانه تشكر مي‌كنيم. در انتها از تمام عزيزاني كه اين كتاب را مطالعه مي‌كنند، تقاضا مي‌كنيم، نظرات و پيشنهادات و انتقادات خود را از طريق ناشر با ما در ميان بگذارند.

الحمدلله رب العالمين

فهرست مطالب

فصل 0: راهنماي خوانندگان كتاب

قسمت اول: زمینه سازی

فصل 1: نگاه كلي به سخت‌ افزار كامپيوتر

فصل 2: نگاه كلي به سيستم‌ عامل

قسمت دوم: فرایندها

فصل 3: شرح و كنترل فرايند

فصل 4: نخ‌ها، چند پردازشي متقارن و ريز هسته‌ ها

فصل 5: همزماني: انحصار متقابل

فصل 6: همزماني: بن ‌بست

قسمت سوم حافظه

فصل 7: مديريت حافظه

فصل 8: حافظه‌ مجازي

قسمت چهارم: زمانبندی

فصل 9: زمان‌ بندي تك پردازه‌ اي

فصل 10: زمان ‌بندي چند پردازنده‌ اي و بی درنگ

قسمت پنجم: ورودی/ خروجی و پرونده ها

فصل 11: مديريت ورودي/ خروجي و زمان‌ بندي ديسك

فصل 12: مديريت پرونده

فرهنگ لغات

مراجع

واژه‌ نامه‌ فارسي به انگليسي

واژه نامه انگليسي به فارسي

نمايه