اصول طراحي و ويژگي‌هاي داخلي سيستم‌هاي عامل، ویرایش سوم (1998)

کتاب « اصول طراحي و ويژگي‌هاي داخلي سيستم‌هاي عامل، ویرایش سوم (1998) »

مخاطبین : دانشجویان دروس سیستم های عامل

نویسنده : William Stallings

مترجمین : دكتر محسن صديقي مشكناني و دكتر حسين پدرام

ناشر : شیخ بهایی، اصفهان

سال نشر : 1377

نوع کتاب : چاپی

مقدمه

سيستم‌عامل يكي از جنبه‌هاي محوري در علوم و مهندسي كامپيوتر است كه به شدت در شكل‌گيري درك فرد از عملكرد داخلي كامپيوتر و همكاري متقابل سخت‌افزار و نرم‌افزار تأثير دارد؛ تأثيري كه مي‌تواند در طراحي و ساخت سيستم‌هاي كامپيوتري نقش محوري ايفا نمايد.

در سال‌هاي اخير با اينكه تحولات نسبتاً زيادي در عرصه‌ي سيستم‌هاي عامل مطرح بوده است، عدم وجود كتابي (درسي) كه به اين جنبه‌ها بپردازد كاملاً احساس مي‌شد. به‌ويژه، استفاده گسترده از بعضي سيستم‌هاي عامل جديد در صنعت كامپيوتر كشور، اين نياز را آشكارتر مي‌كرد. كتاب حاضر تلاشي در جهت پاسخگويي به اين نياز است.

در پيش‌گفتار نويسنده ويژگي‌هاي كتاب مطرح شده و نيازي به تكرار آنها نيست؛ اما لازم به تذكر است كه: برخلاف دشواري كه در ماهيت بعضي موضوعات وجود دارد، اين كتاب في‌الجمله با سازمان و رواني خوب طيف وسيعي از مطالب را مطرح كرده است. به‌طوري كه طبق مصوبات شوراي عالي برنامه‌ريزي وزارت فرهنگ و آموزش عالي كليه سرفصل‌هاي درس كارشناسي سيستم‌عامل را مي‌پوشاند.

در ترجمه‌ي اين كتاب سعي زيادي براي امانتداري، صحت و رواني ترجمه شده است. به شدت از ابداع واژه‌هاي جديد، مترادف واژه‌هاي موجود پرهيز شده و سعي شده از منابع موجود استفاده شود. بعضا از واژه‌هاي جديد مطلوب ما هم نيست، ولي انتخاب بهتري نداشتيم. در هر حال مجموعه واژه‌ها (فارسي به انگليسي و انگليسي به فارسي) در انتهاي كتاب آمده است. در اكثر فصل‌ها، بخش‌هايي در مورد سيستم‌هاي عامل نمونه آمده است. عناوين اين بخش‌ها با سايه‌هاي پررنگ، از بقيه بخش‌ها متمايز شده است. در رسم‌الخط كتاب، جايي كه ارقام به عنوان جزيي از يك نام مطرح بوده است به طورت لاتين آمده (مثل M2) و در مواردي كه به عنوان يك عدد مطرح بوده است، معادل فارسي آن به كار رفته است، مثل 2M. سه فصل آخر كتاب كه جزء برنامه‌ي دوره‌ي كارشناسي نبوده، در اين چاپ نيامده است.

در اينجا لازم مي‌دانيم از انتشارات شيخ بهايي، به ويژه آقاي مهندس محمود برنجكوب و همكارانشان كه تمام تلاش خود را براي ويرايش و كيفيت بالاي چاپ مبذول داشتند قدرداني كنيم. بديهي است انجام اين كار وقت‌گير بدون حمايت و همكاري اعضاء خانواده و قبول بعضي محدوديت‌ها و دشواري‌ها، عملي نبود. از آنها صميمانه تشكر مي‌كنيم. در انتها از تمام عزيزاني كه اين كتاب را مطالعه مي‌كنند، تقاضا مي‌كنيم، نظرات و پيشنهادات و انتقادات خود را از طريق ناشر با ما در ميان بگذارند.

الحمدلله رب العالمين

فهرست مطالب

فصل اول: نگاه كلي به سخت‌ افزار

فصل دوم: نگاه كلي به سيستم‌ عامل

فصل سوم: فرايندها

فصل چهارم: نخ‌ها، چند پردازشي متقارن و ريز هسته‌ ها

فصل پنجم: همزماني: انحصار متقابل و همگام‌ سازي

فصل ششم: همزماني: بن ‌بست و گرسنگي

فصل هفتم: مديريت حافظه

فصل هشتم: حافظه‌ مجازي

فصل نهم: زمان‌ بندي تك پردازه‌ اي

فصل دهم: زمان‌ بندي چند پردازنده ‌اي و بلادرنگ

فصل يازدهم: مديريت ورودي/ خروجي و زمان‌ بندي ديسك

فصل دوازدهم: مديريت پرونده

ضميمه‌ الف: تحليل صف‌بندي
ضميمه‌ ب: طراحي شيءگرا

ضميمه‌ ج: برنامه ‌سازي و پروژه‌ هاي سيستم‌ عامل

ضميمه‌ د: OSP محيطي براي پروژه‌ هاي سيستم‌ عامل

ضميمه‌ ه: BACI: سيستم برنامه ‌سازي همزمان BEN-ARI

فرهنگ لغات

مراجع

واژه‌ نامه‌

نمايه