به سوی تولید بهتر نرم افزار: اصول مهندسی نرم افزار (ویرایش نخست)

کتاب « به سوی تولید بهتر نرم افزار: اصول مهندسی نرم افزار (ویرایش نخست) »

مخاطبین : دانشجويان رشته‌ هاي مختلف رايانه‌، و افراد شاغل به توليد نرم ‌افزار كه زمينه‌ تحصيلي متفاوتي دارند

ناشر : شیخ بهایی، اصفهان

نویسنده : دکتر محسن صدیقی مشکنانی

سال نشر : 1386

حروفچین : علی شفیعی علویجه

تعداد صفحات : 351 صفحه، وزیری

نوع کتاب : چاپی

مقدمه:

هرروز سامانه‌‌هاي رايانه‌اي و فنّاوري اطلاعات و ارتباطات- به‌دليل تأثير جدي و بدون جايگزيني‌كه در افزايش بهره‌وري نيروي انساني و سامانه‌ها دارند- درصنعت،‌ بهداشت و علوم پزشكي، كشاورزي، ‌امورنظامي،‌ امور اداري و اجتماعي و خلاصه در تمام شئون زندگي، درسطح كلان و ملي و فراتر از آن، تا امور خرد و حتي در زندگي روزمره‌ي افراد نقش بيشتر،‌ مهم‌تر و حساس‌تري را برعهده مي‌گيرند. تا حدي‌كه روش‌هاي ايجاد و توسعه، در بسياري از رشته‌هاي تخصصي تحت تأثير قرار گرفته و متحول شده است. همين نكته انتظارات بيشتري را موجب شده و هر روز سامانه‌‌هايي با قابليت‌هاي بيشتر، كارآمدتر و قابليت اطمينان بيشتر از سوي مديران اجرايي، متخصصين و حتي مردم عادي طلب مي‌شود.

براي پاسخ‌گويي به اين نيازها و توقعات فزاينده و براي توليد تعداد بيشتري از سامانه‌‌هاي رايانه‌اي فراگيرتر،‌ قوي‌تر،‌ قابل‌اطمينان و در عين‌حال مقرون به صرفه، وجود نيروهايي ‌كه بتوانند به‌طور سازمان‌يافته نرم‌افزار لازم را توليد و نگهداري كنند بسيار ضروري است. هدف اين كتاب كمك به تربيت چنين نيروهايي است.

كتاب “به سوي توليد بهتر نرم‌افزار: اصول مهندسي نرم‌افزار” براي دانشجويان رشته‌هاي مختلف رايانه‌، و همچنين افراد شاغل به توليد نرم‌افزار كه زمينه‌ي تحصيلي متفاوتي دارند، نگاشته شده است. درنتيجه به‌صورت يك خودآموز هم، قابل استفاده است. سعي شده است كه مطالب در كمال سادگي، اختصار ، با كمترين رجوع به درس‌هاي ديگر، با مثال‌هاي ملموس و كاملاً كاربردي ارائه گردد. در نتيجه اين كتاب مي‌تواند به راحتي مورد استفاده‌ي ساير دانشجويان، افراد درگير توليد سامانه‌هاي مكانيزه، علاقه‌مندان به رايانه‌ و فنّاوري اطلاعات ومديران قرارگيرد. در عين‌حال اين كتاب بيش از 90% مطالب درس مهندسي نرم‌افزار2، مصوّب وزارت علوم، تحقيقات ‌و ‌فنّاوري را در بردارد. اميد كه بتواند براي شما هم مفيد باشد.

دراينجا لازم مي‌دانم از آقايان دكتر اردوان مجيدي، مهندس سيدمحمدمهدي اردستاني‌زاده، مهندس افشين عميقي، مهندس صادق سليماني، مهندس صالح صديقي و همچنين دانشجويانم در كلاس‌هاي مهندسي نرم‌افزار، به خاطر كمك‌هايي‌كه كرده‌اند، از داوران محترم كه با نظرات اصلاحي و تكميلي خود موجب ارتقاي اين كتاب شدند، از آقاي مهندس محمود برنجكوب و همكارانشان در انتشارات شيخ‌بهائي و همچنين شما، كه با ارائه‌ي نظرات اصلاحي مرا مرهون خود مي‌كنيد، قدرداني كنم. انجام اين كار بدون اين‌كه اعضاي خانواده‌ام دشواري‌هاي فراواني ‌را تحمل كنند، ميسّر نبود. از همه‌ي آن‌ها تشكر مي‌كنم.

الحمدلله رب العالمين

محسن صديقي مشكناني

تابستان 86

فهرست مطالب

فصل 0: راهنماي خوانندگان

بخش اول: زمينه ‌سازي

فصل 1: مهندسي نرم ‌افزار چيست؟

فصل 2: دو وجه اصلي توليد نرم‌ افزار

بخش دوم: جنبه‌ هاي مديريتي

فصل 3: انتخاب

فصل 4: مديريت نيروي انساني و مديريت دانش

فصل 5: برنامه‌ ريزي و زمان‌ بندي

فصل 6: مديريت خطر

فصل 7: مستندسازی

فصل 8: استاندارد و كيفيت

فصل 9: قيمت ‌گذاري و بازار

بخش سوم: جنبه‌ هاي تخصصي1 (چرخه‌ عمر نرم افزار)

فصل 10: خواسته‌ ها و مشخصات

فصل 11: مؤلفه

فصل 12: مدل ‌سازي و طراحي

فصل 13: طراحي واسط كاربر

فصل 14: پیاده ‌سازي

فصل 15: آزمايش

فصل 16: آزمايش علمي نرم‌ افزار

فصل 17: نگهداري

بخش چهارم: جنبه‌ هاي تخصصي2 (تسهيل فرايند نرم‌ افزار)

فصل 18: مهندسي نرم‌ افزار به كمك رايانه

فصل 19: مدل شیء

فصل 20: زبان مدل‌ سازي يكپارچه

فصل 21: توليد برمبناي قطعه و معماري

فصل 22: سامانه‌ هاي بي ‌درنگ

بخش پنجم: نتیجه ‌گيري

فصل 23: پايان ‌دهي

فصل 24: مهندس نرم‌افزار كيست؟

پیوستها

واژه‌ نامه

مراجع

نمايه