راهنمای درس سمینار

کتاب « راهنمای درس سمینار »

مخاطبین : دانشجویان به ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی

ناشر : نشر مُمِد (MOMED)

نویسنده : دکتر محسن صدیقی مشکنانی

حروفچینی و ارائه الکترونیک : شفیعی علویجه، علی

سال نشر : 1399

تعداد صفحات : 200 صفحه، رقعی

نوع کتاب : الکترونیکی (pdf)

مقدمه

کتاب راهنمای درس سمینار به نقش تاثیر گذار درس سمینار در تحصیل، و در طول کار و زندگی توجه می‌دهد. به چگونگی به دست آوردن مهارت‌های مورد نیاز می‌پردازد. و برای ارائه‌ی با کیفیت و مؤثر، راه‌کار می‌دهد. این کتاب یک نقشه‌ی راه برای درس سمینار است. این کتاب به خوبی می‌تواند به عنوان مرجع درس سمینار عمل کند.


درس سمینار از معدود دروسی است که قریب به اتفاق دانشجویان دوره‌های کارشناسی ارشد، به عنوان یک درس اجباری باید آن را بگذرانند. تعریف رسمی این درس برای رشته‌های مختلف، متفاوت است، اما روح حاکم در همه‌ی آن‌ها تأکید بر آمادگی دانشجو برای بررسی و پژوهش دارد. تعریف درس سمینار در اکثر موارد کلی است. به گونه‌ای که عملا هر استادی که ارائه‌ی این درس را به عهده می‌گیرد، باید دوباره برای چگونگی اجرای این درس کار کند. این نکته گرچه آزادی عمل بسیار بالایی را موجب می‌شود، ولی این خطر را دارد که در بسیاری از موارد، به دلایل مختلف، درس سمینار به صورت کار نشده و حتی بی برنامه دنبال ‌شود. و این عملا دانشجو را از دسترسی به نتایج بسیار مهم آن محروم می‌کند. کتاب راهنمای درس سمینار این خطر را به شدت کاهش می‌دهد.
مخاطبین مستقیم این کتاب دانشجویان درس سمینار هستند. اما مهارت‌های مطرح در آن عملا مورد نیاز همه، به ویژه مدیران اجرایی است.
برای استفاده‌ي بهتر از کتاب، پیشنهاد می‌کنم یک بار کتاب را مثل داستان از ابتدا تا انتها بخوانید تا قابلیت‌های آن را بدانید و در طول ترم و بعدها، در دراز مدت، برحسب نیاز به قسمت‌های مورد نظر مراجعه کنید.

برای توفیق بیشتر:

برای توفیق بیشتر رعایت نکات زیر را توصیه می‌کنم:

  • تصمیم کلیدی. برای این درس همه جور راه زیرآبی رفتن وجود دارد. ماهیت کار هم به گونه‌ای است که به سادگی می‌توان نمایش دانستن و نمایش کار بدون پشتوانه را داد. این در حالی است که قطعا به مهارت‌هایی که در این درس به دست می‌آورید در طول تحصیل، کار و زندگی احتیاج دارید. در واقع اگر درس سمینار را یک درس گلابی می‌دانید و یا دنبال راه‌های زیر آبی هستید، نیازی به این کتاب ندارید.
  • تصمیم مهم دوم. اگر پروژه پایانی هم دارید، با دیدن درس سمینار به عنوان مقدمه و حتی بخشی از پروژه پایانی، قطعا می‌توانید پروژه پایانی را سریع‌تر و با کیفیت بیشتر انجام دهید.
  • استفاده از فناوری اطلاعات (IT) در تک تک لحظات این درس شما را مجهزتر و توانمندتر می‌کند. در قسمت ضمائم، پرکاربردترین ابزار مورد نیاز را معرفی کرده‌ام. ولی شما از ابتدا کار با آن‌ها را شروع کنید. اساسا با به کاربردن هم یاد بگیرید و هم کار را ساده کنید. کاربرد آن‌ها بسیار فراتر از این درس است.
  • استفاده ار حرف‌های درس شیوه‌ی ارائه را (البته اگر گذرانده‌اید،) در نظر داشته باشید. قطعا برای عملکرد با کیفیت‌تر به شما کمک می‌کند.
  • انجام به موقع امور اداری را جدی بگیرید. چرا که بیشترین مشکلات را برای دانشجویان بی توجه به وجود می‌آورد.
  • مدیریت مناسب این درس را جدی بگیرید. چرا که سوء مدیریت، مثل عقب انداختن‌ها و کمبود وقت، از مسائل متداول درس سمینار است و اکثر دانشجویان با آن مواجه می‌شوند (فصل2).
  • اشتباهات متداول را تکرار نکنید؛ اشتباهاتی مثل دست کم و بی اهمیت گرفتن درس، تصور دانستن و بی نیاز دیدن خود. سعی کرده‌ام مقابله با اشتباهات متداول را در فصول مختلف ذکر کنم.

برای حرکت در کتاب، روي پیوندهای (link) آبی‌رنگ کلیک کنید. پیوندهای قرمز رنگ هم شما را مستقیم به مراجع مورد نظر در وب می‌رساند.

خواهش می‌کنم مرا از دریافت نظرات اصلاحی و تکمیلی خود (به آدرس این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید) محروم نفرمایید.


الحمدلله رب العالمین
محسن صدیقی مُشکِنانی
تهران، 1399، رمضان 144

فهرست مطالب

فصل 1: تصمیم‌گیری

فصل 2: مدیریت درس سمینار

فصل 3: مهارت جستجو در وب و جمعآوری اقلام مورد نیاز

فصل 4: مهارت بررسی (تحلیل)

فصل 5: مهارت تشخیص و تعیین ساختار

فصل 6: انتخاب استاد راهنما و موضوع

فصل 7: مهارت پردازش یافته‌ها و تدارک محتوا

فصل 8: مهارت آمادگی برای ارائه

فصل 9: مهارت ارائه‌ی نوشتاری (مقاله، گزارش)

فصل 10: مهارت ارائه‌‌ی گفتاری (سمینار)

ضمیمه 1. مفاهیم متداول در تحقیق

ضمیمه 2. روش‌های متداول تحقیق

ضمیمه 3. جستجو و بررسی باGoogle Chrome و Google Search

ضمیمه 4. ساماندهی یافته‌ها باOne Note

ضمیمه 5. به دست آوردن و مراجعه به مراجع و تهیه فهرست مراجع با Zotero

ضمیمه 6. نکاتی از ارائه با PowerPoint

ضمیمه 7. مدل سازی با MindMapper

مراجع