مقابله با اتلاف آموزش ریاضی

کتاب « مقابله با اتلاف آموزش ریاضی »

مخاطبین : دانشجویان، مدرسین، مدیران آموزش و به ویژه مدیران کلان دانش کشور

ناشر : نشر مُمِد (MOMED)

اثر : دکتر محسن صدیقی مشکنانی

سال نشر : 1398

ارائه الکترونیک : علی شفیعی علویجه

زمان : 10 فیلم، 35:33 دقیقه

نوع کتاب : الکترونیکی (صوتی تصویری)

مقدمه

این کتاب الکترونیکی در مورد چگونگی مقابله با بدترین اتلاف آموزش ریاضی است.

در واقع بخش بزرگی از آموزشهایی که در دروس مختلف و درمقاطع مختلف در کشور اجرا میشود بی مورد است.

چرا که مورد استفاده‌ی آموزش گیرنده نیستت و یا آموزش گیرنده به کمک ابزار موجود و در دسترس میتواند نیاز خود را به سادگی رفع کند. به این ترتیب منابعی که برای چنین آموزش‌هایی مصرف می‌شود عملا به هدر رفته است. من این نوع اتلاف را بدترین نوع اتلاف آموزشی می‌دانم. چون عملا تک تک منابع مورد استفاده تلف شده است؛ آب، برق، فضای آموزشی، معلم و صد البته عمر افراد و همچنین فرصت استفاده‌ی واقعی از این منابع. متأسفانه حجم بدترین اتلاف آموزشی به دلیل گستردگی، ضریب بزرگ وتداوم، بسیارعظیم و حیرت‌آور است و عملا قریب به اتفاق کشورها به نوعی این مشکل را دارند.

متأسفانه آموزش متداول ریاضی پر است از مثال‌های بدترین اتلاف آموزشی. روند عمومی این است که معلم مفهومی ( مثل کسر، تابع و معادله یک مجهولی) را بیان می‌کند. البته ظرف دو سه دقیقه چند کاربرد بسیار کلی (مثل کاربرد در مهندسی و فضانوردی) را عنوان می‌کند و از این به بعد تمام وقت این قسمت از درس برای کار با مثال‌های مختلف و چگونگی انجام عملیات ریاضی روی این مثال‌ها صرف می‌شود (مثلا محل و علامت متغیر در طرفین، وجود ضریب کسری، متغیر در مخرح کسر). تکیه تمرین‌ها و امتحانات هم روی همین کار با فرمول‌هاست. حتی در سؤالات کنکور رشته‌های مختلف هم عملا همین وضع است.

این در حالی است که اگر در شغلی و کاری به این عملیات نیاز باشد با ماشین حساب نرم‌افزار و حالا با گوشی که دست همه هست قابل انجام است. نکته اصلی که فرد باید بداند این است که چگونه نیاز کاری خود را به زبان یا مدل ریاضی (مثل کسر تابع و معادله) در آورد. این دقیقا چیزی است که آموزش فعلی ریاضی بعد از دبستان معمولا کاری با آن ندارد چرا که بخش بزرگی ازمدرسین با کاربرد در ارتباط نیستند.

خوشبختانه برای مقابله نیازی نیست منتظر تصمیمات کلان بشویم. در محدوده‌ی خودمان و در هر سطحی از قدرت اجرایی که هستیم (فردی، خانوادگی، در جایگاه تدریس، یا مدیریت در یک نهاد آموزشی) می‌توانیم و باید با بدترین اتلاف آموزشی (چه ریاضی و چه غیر ریاضی) مقابله کنیم.

این کتاب الکترونیکی عملا مطالب جلسه‌ای است که برای جمعی از نمایندگان انجمن‌های دبیران ریاضی کشور، زمستان 96، در شهریار، در مورد مقابله با اتلاف آموزش ریاضی داشتم و آقای مهندس علی شفیعی علویجه آن را به صورت فیلم درآورده است. این فیلم‌ها در سایت آپارات هم منتشر شده و حالا به صورت مجموعه و باهم، دراختیار شماست.

الحمدلله رب العالمین

محسن صدیقی مُشکِنانی

اردیبهشت 1398، تهران

فهرست مطالب

  • فیلم1 (1:56 دقیقه): معرفی و شأن نزول جلسه
  • فیلم2 (1 دقیقه): موضع من
  • فیلم3 (5:35 دقیقه): چند تغییر مهم در دنیا (که به این شرایط و همچنین به راه‌حل من منجر شده است)
  • فیلم4 (4:37 دقیفه): بیان مسئله
  • فیلم5 (5:53 دقیقه): وقت نداریم (بیان نیازهای فراوان آموزش عمومی)
  • فیلم6 (7:19 دقیقه): روش‌هایی که می‌توانیم به کار بریم
  • فیلم7 (1:14 دقیقه): ساختار محتوایی آموزش و پرورش
  • فیلم8 (2:31 دقیقه): روش متداول آموزش ریاضی
  • فیلم9 (2:41 دقیقه): روش پیشنهادی برای آموزش ریاضی
  • فیلم10 (2:47 دقیقه): نتیجه‌گیری